tirsdag 10. november 2009

Lyd som oppgave

De to siste leksjonene i DKL har handlet om Lyd. Vi har gjennom leksjonene fått lese om hva lyd er, og hvordan vi kan jobbe med lyd igjennom øvingsoppgaver.

Lyd er en ting vi alle omgir oss med daglig. Det første jeg hører om morgenen er vekkerklokken som ringer, kjæresten som snorker, katten som mjauer utenfor vinduet og naboen som starter bilen. Lyd kan være så mangt, enten den skal varsle deg om noe, eller rett og slett å underholde deg. Lyd er så "vanlig" at man ikke tenker så mye over dette geniale fenomenet (Erichesen Holmboe 2003)

Vi har fått oppgaver der vi har fått prøve oss i å redigere, og lese inn lyd. Vi fikk anbefalt å laste ned lyd programmet, Audacity. Dette er ett gratis program, som har ett enkelt brukergrensesnitt. Jeg har tidligere jobbet med programmet, og er veldig komfortabel med det.
Under redigeringen brukte jeg de mest grunnleggende verktøyene i prgrammet, der jeg for eksempel delte opp klippet i to,merket deler av klippet og klipte bort deler midt i lyd sporet, justerte lyden mellom høyre og venstre høyttaler, brukte "effekt" som bass boost, støyfjerning, ton inn og ton ut.

Siden man ikke direkte kan publisere lyd på bloggen, har jeg ved anbefaling av blogger.com lastet opp lyd sporene mine på en lagringssted som heter Box.net. Her kan du lagre en liten mengde med filer gratis, og du kan dele dette med venner og bekjente.

HER, og hør på lyd oppgavene mine.
--------------------------------------------------------------------------------

Erichsen Holmboe Stein (2003) Mediedesign 2.0 bilete-tekst-lyd. Oslo: GAN forlag

1 kommentar: